lördag 5 mars 2016

Ny bok på gång

Ibland behöver man en ögonöppnare för att tänka om. Som när jag i Svensk Bokhandel läste om det faktum att de flesta barnböcker som skrivs av svenska författare handlar om vita barn. Av nästan 300 böcker som gavs ut 2014 var det bara i 59 som någon av huvudkaraktärerna var mörkhyad. Kanske inte så konstigt att man gräver där man står, det har jag också gjort när jag skrivit om Sven. Sven handlar egentligen om mig själv och hur obekväm jag kan känna mig i påtvingade situationer. Nästan alla i min bekantskapskrets är vita, vi bor i ett homogent område där de flesta är vita, likadant är det på mina barns skola. Jag har inspirerats av min närmaste omgivning helt enkelt.

Jag hade planerat att skriva ytterligare en bilderbok, alltså förutom Sven nr 2, om en liten ljushårig pojke. Inte för att jag precis planerade att han skulle vara ljushårig men det var så jag såg honom framför mig. Men sen läste jag artikeln och fick mig en tankeställare. Dessutom är det tydligen så att fler barnböcker för små barn handlar om pojkar än flickor. Böcker om pojkar säljer bättre. Varför? Är det pga en mossig uppfattning om att flickor ska kunna identifiera sig med både pojkar och flickor medan pojkar ”inte ska behöva” läsa om flickor, som det står i en artikel i SvD?

Varför skulle inte boken lika gärna kunna handla om en mörk tjej, funderade jag. Historien blir precis densamma, jag ändrar inte på något annat. Nu tycker jag att den faktiskt blir roligare att göra. Det tycker min mörkhåriga dotter också, som fått stå förlaga till huvudpersonen. Håll tummarna för att något förlag vill ge ut den!4 kommentarer:

 1. Självklart kommer denna bok också att komma ut :). Jag lovar då dig att jag kommer köpa boken, så himla kul att läsa för mina barnbarn samtidigt som man känner författaren <3. Lycka till och kram på dig. Marie Bergman

  SvaraRadera
  Svar
  1. TACK, vad gullig du är Marie! Kram 😘

   Radera
 2. Den minen känner man ju igen :-)

  SvaraRadera