tisdag 23 oktober 2018

Det rullar på

Det kanske är bra att jag bara gör ett blogginlägg ett par gånger om året?! Har jobbat på flitigt sedan juni och nu kan jag skippa mellansnacket och TJOFF, ba' – detta har hänt sen sist:

Hilda och årets kalas av Christina Lindström kom ut i augusti. Jag gjorde alla illustrationer i appen Procreate på min iPad Pro, ett svettigt experiment som gick bättre och bättre allt eftersom jag kom underfund med hur man gör. På det hela taget märker jag att jag sparar tid genom att teckna digitalt (och det bästa är att jag kan rita i sängen).Appen är så fiffig att allt jobb spelas in automatiskt. Här ovan kan ni se hur bilden växer fram, hur man enkelt kan flytta, sudda och färglägga. Fast det går förstås inte så här fort.

Den lika roliga uppföljaren, Hilda och hamsterstölden, är också levererad till B. Wahlströms och ska komma ut i mars nästa år.Här ovan är en bild ur boken. Hildas kompis Bella är väldigt, väldigt glad över att hon ska köpa en hamster. Hilda och Henning är visserligen glada men kanske lite avundsjuka också. Och sen händer ju det där hemska när hamstern försvinner...

Jag har dessutom, som jag nämnde i mitt förra inlägg, ett helt eget barnboksprojekt också. Först var det en bilderbok som Opal ville ge ut, och sen blev det en till! Båda är tänkta för barn 0-3 år och handlar om ett liten unge (jag säger inte om det är en han eller hon, man får välja själv) som heter Ollie. Ollie är ganska frimodig och glad, och gör saker som ställer till det för de lite disträa föräldrarna (gissa om jag plockat detta från min egen familj). Originalen till den första Ollie har jag redan levererat till Opal, den andra håller jag på med just nu. Jag tror att båda ska komma ut nästa år.

Ollieböckerna färglägger jag för hand med med kritor och akvarell, inte digitalt alltså. Känns bra med omväxling, jag vill inte låsa upp mig till en enda stil.Jag höll en föreläsning på Svenska Tecknares och Illustratörcentrums AW på Göteborgs Bildverkstad i oktober. Jag kör ju med den där grejen att jag alltid ska tacka ja till allting, även om det är något jag inte är van vid. Allt för att utmana mig själv. Fast det här var bara kul och inte särskilt jobbigt. Jag pratade lite om mina uppdrag, hur det kom sig att jag började göra barnböcker, hur jag jobbar osv. Det gick bra, flera kom fram efteråt och sa att det varit inspirerande och det är ju det bästa av allt. Kan jag inspirera någon annan blir jag jätteglad.


Jahapp, det blev en snabbresumé av vad som hänt sen sist. Bokmässan var lika jobbig som alltid så den tänker jag inte redogöra för. Den extremt varma och soliga sommaren har gjort att jag fått bada från maj till oktober, så jag känner mig nu väl rustad att ta itu med mörkret och vintern. Och kommande bokidéer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar