lördag 9 januari 2016

Apropå Stadsbibilioteket...

Halva familjen besökte Stadsbiblioteket i helgen. Det har verkligen blivit fint efter ombyggnationen, ett mysigt ställe dit vi gärna går igen. (Att bokutlåningen minskat har jag svårt att förstå. Det finns väl inget bättre än att låna hem en kasse böcker?!) Just då pågick en Fifa-turnering på nedervåningen, det var hur soft som helst. Nästa gång tar vi med 14-åringen också.

Planen var att vi skulle försöka hitta något till barnen att läsa på jullovet (som snart är slut, jag veeet, men bättre sent än aldrig). Ingen av dem gillar läsning, tråkigt nog. Särskilt inte 11-åringen. I alla år har jag försökt med olika böcker som jag köpt eller lånat, utan resultat. Det spelar alltså ingen roll om jag föreslår att vi ska läsa tillsammans, om jag läser för henne eller om jag försöker tvinga henne till tio minuters läsning varje dag. Hon tycker bara inte om det, och svårare blir det ju äldre hon blir. Den här gången var det faktiskt hon själv som föreslog att vi skulle åka till biblioteket, men jag hade inga särskilda förväntningar på böckerna hon snabbt plockat ihop. De brukar bli liggande och samla damm tills det är dags att lämna tillbaka dem igen.

Men undrens tid är tydligen inte förbi! ”Vampyrjakt!” blev en fullträff. Hon läste ut den på en gång, och nu vill hon läsa de andra i serien! Jag blev så glad att jag gjorde ett inlägg om detta på författaren Mårten Melins Facebooksida och fick snart ett snällt meddelande tillbaka. Han skickar henne ett signerat ex av tredje delen i serien (den andra hade han inte hemma)! Hur schysst var inte det? Hon blev överlycklig och inte så lite stolt.

Och förresten, den kunniga personalen gav bra tips på böcker till vår tonåring. Han fastnade direkt för en tjock science fiction-bok av Jeff Norton.

Det bådar gott det här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar